HEM OCH BOENDE


ALLT FLER SENIORER VÄLJER RUT-AVDRAGET

Allt fler äldre gör avdrag för hushållsnära tjänster, rapporterar SVT. Nästan var tionde pensionär över 80 år använder rutavdraget. Billigare och bättre än hemtjänsten, anser några.


 

 

Nya siffror som SCB tagit fram till SVT Rapport visar att knappt 9.500 pensionärer över 75 år använde rutavdraget år 2007. Tre år senare, 2010, hade siffran stigit till 71.000. Preliminära siffror för 2011 visar att ökningen håller i sig.

 

”Jag tycker att det är rätt fantastiskt att folk lär sig det här så snabbt och jag tror i grund och botten att det är bra att vi vänjer oss vid att använda våra egna pengar för att jaga dammråttor i stället för att tro att kommunen ska göra det åt oss”, säger Gunnar Wetterberg, samhällspolitisk chef på Saco, till SVT.

 

 Synskadade Anita Edström i Märsta norr om Stockholm säger till SVT att den privata städningen är billigare än hemtjänsten i hennes kommun. Dessutom städar den privata städfirman som hon själv vill. Samma sak säger Minni Margoujat, som även hon valt bort hemtjänsten.

 

”Städningen var jag inte så nöjd med då som jag är nu. Det fina här är att jag själv bestämmer vad jag vill ha gjort och vad jag vill ha hjälp med”, säger hon till SVT.

 

SCB:s statistik visar att ju äldre folk är, desto mer använder de rut. Andelen pensionärer över 75 år som använder rutavdraget har ökat från 1,1 procent till 8,2 procent på tre år. I gruppen svenskar över 20 år gjorde 4,3 procent avdrag för hushållsnära tjänster år 2010, uppger SVT.