HEM OCH BOENDE


INTERIÖREN VIKTIG FÖR ÄLDRE

Vad spelar interiören egentligen för roll för boende på ett äldreboende? Med avstamp i SVT:s ”Sveriges bästa äldreboende” bestämde vi oss för att ställa frågan till Lena Arnfelt, ansvarig för äldreboendet Sehlstedtsgatan 12 utanför Göteborg: ”En del frågar sig om det här verkligen är inredning som äldre tycker om. Men det är ju att klumpa ihop äldre till en stereotyp massa.”

 

Sehlstedtsgatan 12 (före detta Bjurslätts äldreboende) ligger i stadsdelen Lundby i Göteborg. För att förbättra och utöka boendet revs de gamla byggnaderna och ett nytt äldreboende uppfördes på samma plats. ABAKO arkitektkontor fick uppdraget att med hög ambitionsnivå och stor omsorg skapa en modern och trivsam interiör väl förankrad i samtiden.

 

– Vi ville tänka nytt kring den offentliga miljön och komma ifrån institutionskänslan. Man ska inte känna att man kommit in på ett sömnigt äldreboende, berättar Lena Arnfelt, områdeschef på Lundby kommun och ansvarig för Sehlstedtsgatan 12.

 

I huset finns 100 lägenheter, två atriumgårdar, ljusterapirum, dagverksamhet och balkonger. Dessutom finns en restaurang öppen för allmänheten, daglig verksamhet såsom matlagningskurser för äldre som bor i området och konferensrum som kan bokas av andra verksamheter. Intill knuten finns en lättillgänglig trädgård, bouleplan och ett utegym som får användas av allmänheten.

 

– Det ska vara en upplevelse att röra sig igenom äldreboendet. En del är för trötta eller sjuka för att lämna boendet och då måste istället vi skapa olika typer av miljöer här. Bara att kunna sätta sig i entrén och titta på folk kan betyda mycket för en person som annars riskerar att bli allt mer isolerad, förklarar Lena Arnfelt.

 

Lägenheterna möbleras av de boende själva men till de gemensamma utrymmena har Input interiör samordnat och levererat inredningen. Möblerna är modernare än i de flesta äldreboenden och med hjälp av punktbelysning har en hemtrevlig känsla och atmosfär skapats.

 

– Det är inte varje dag vi levererar Sjuan-stolar, Moooi-lampor, Lilla Åland-stolar eller Lamino-fåtöljer till ett äldreboende så det känns jättekul. Inredning till äldreboenden ska givetvis vara praktisk och trygg för de boende men det betyder inte att den behöver vara tråkig, förklarar Cathrine Wassén projektledare på Input interiör. Hon tillägger:

 

– Dessutom tjänar både kommunen och klimatet på att inreda med kvalitet. Ju längre en möbel håller och används desto lägre blir dess klimatpåverkan. 

Lena Arnfelt tar vid: 

– När man pratar om äldre och inredning brukar allt handla om funktion. Och givetvis ska man kunna sitta bra och bekvämt men jag tror inte heller att det är bra att fastna för mycket i det praktiska. Vi har självklart gjort anpassningar så att det ska fungera i verksamheten men vi har också utgått från att det ska vara fint. Den interiöra upplevelsen spelar stor roll för äldre.

 

Reaktionerna från allmänheten har varit mycket positiva.

 

– Samtidigt kan det provocera att bryta det vanliga mönstret för hur ett äldreboende ska se ut.  En del frågar sig om det här verkligen är inredning som äldre tycker om. Men det är ju att klumpa ihop äldre till en stereotyp massa. Allt passar inte alla, därför måste vi våga skapa olika boenden så att det finns valmöjligheter, menar Lena Arnfelt och tillägger: 

 

– Att fullfölja våra ambitioner och ta ut svängarna så här har krävt en del. Jag har fått jobba med mig själv för att våga. Vi kunde valt den slätstrukna vägen men istället har vi valt en väg som ger mervärde till både boende och medarbetare.