RESOR


TIPS TILL DIG SOM ÅKER TILL TENERIFFA OCH GRAN CANARIA

Kanarieöarna med sin sol och sina bad fortsätter att vara ett av de mest populära resmålen för vi svenskar. Vi har rest till Gran Canaria och Las Palmas och tog oss med snabb katamaran till Teneriffa för att kolla. Vi fortsätter här med våra populära resereportage.

Det är ingen brist på möjligheter att ta sig till Kanarieöarna och öarna fortsätter att vara ett extremt populärt resmål år efter år. Ibland dyker andra länder upp på mest besökta, men Kanarieöarna är där hela tiden. De senaste året har öarna en renässans och lockar återigen ännu fler svenskar än förra året. Tryggt, säkert, hyfsat varmt och stadigt väder, ingen större tidsskillnad och inte alltför långt bort.

Att vara på Kanarieöarna bjuder på många möjligheter. Bo i stad, som Las Palmas och sin charm, till tursitstinna orter på öarnas syddelar. Vill man bara ligga i solen så är det bara att checka in på sydkusten med det soligaste klimatet, och ta det lugnt vid poolen eller vid de stora turistorternas fina stränder. Vill man bada men också ha en mer levande stad och blandning med kanarierna väljer man som sagt Las Palmas på Gran Canaria eller Teneriffas Puerto de la Cruz på nordkusten.

Naturintresserade och aktiva satsar på vandring i det spektakulära landskapet. Vi träffade på många spänstiga nordbor som flytt kylan i nord till att promenera på öarna. Det finns gott om markerade leder och det är inte bara långväga turister som är aktiva, kanarier och spanjorer är flitiga ute på stigarna.

Är man badintresserad så är det väl värt besväret att ge sig iväg på en strandsafari och provbada ställen utanför de största turistorterna på syd- och västkusten.

Vi flög från kallt Umeå, med Norwegian. Hade i förtid bokat in på ett lägenhetshotell i Las Palmas. Sajterna att hitta dessa är många. Vi kör med booking.com och det har funkat. Norweigan har också tips på lämpliga hotell/lägenheter.

Imponerande att det går direkt flyg, sex timmar, vi tar en taxi direkt från flygplatsen. Och tar tid på hela den transporten. Väskorna ur planet och transporten tar bara facila 35 minuter till hotellet. Fenomenalt och inget strul alls. En taxi kostar ca 300 kronor.

Efter ett dygn i Las Palmas så tar vi oss alltså till Teneriffa. Vi ska hälsa på bekanta och fira födelsedag. Valet bli fära och utbudet är givetvis mycket bra. Man kan ta sig till grannön, som man ser från Gran Canaria, med katamaran eller vanlig båt.

Vi valde katamaran. Köper biljett och får då åka buss till Agiaur på västkusten, en tripp på nån timme. Sedan en snabb katamaran om lastar både folk och bilar. Ca 1,5 timme senare når vi Sta Cruz hamn.

Här söker vi efter hyrbil, finns mycket dåligt med den varan. Ska finnas ett hyrbolag i hamnkontoret, men vi hittar det inte, men vi drar våra väskor vidare och hittar Hertz.

Hyra bil på öarna är svindyrt i jämförelse med fast landet. Varför vet jag inte men det är minst tre ggr dyrare. Och utbudet är minst sagt skralt. Målet för vår resa är sydkusten och ett besök på Teide.

Kanonvägar och 10(!) filers körbana ut ur öns huvudstad bidrar dock till en lugn resa.

Vi upplever att Teneriffa har ett betydligt lugnare tempo än på Gran Canaria, men vi hamnar på en turistort, där man knappast badar i havet, blåser kraftig och lavinstränderna bjuder inte in till bad, dessutom var röd flagg uppe. Och att det är mycket farligt visar att på öarna medan vi är där, drunknar flera i havet.

Vi ska till Teide, inte bara Teneriffas utan även Spaniens högsta berg med sina 3 718 meter över havet. Första gången vi var där var 45 år sedan och mycket har minsann förändras. Med vägar och Teides omgivningar. Givetvis blir det kallt och det betyder att de har snöat rejält och kabinbanorna är stängda och det är mycket snö i markerna. Givetvis är vi nordbor van med den vita varan. Men glada spanjorer gillar kasta snöbollar.

Vi söker oss därifrån och söker oss via vingliga vägar. Navigerar utan problem med en Ipad försedd med GPS. Rekommenderas. Via annorlunda vägval träffar man på den lokala befolkningen som alltid är trevliga och bjuder på sig själv, något du inte hittar på de vanliga turistställena och det finns många spännande små orter att efterforska.

Vi klarar faktiskt av ett varv runt på ön på en dag och känner oss inte stressade.

Besök på knökfulla Los Cristianos/Playa Americas, där det är hart omöjligt att hitta en parkering, jo, en dyr P plats i hamnen hittar rätt. 

Nja, inte en plats att vara på för en som söker lugn och ro, men medhavande barnbarn tycker att det ör toppen, men saknar trots det hotellets pool.

Att resa till Kanarieöarna har blivit billigt och bra och vi ser att antalet seniorer ökar stadigt och tacka för det. Sol och värme gör en gammal kropp gott. Att söka sig egna och billiga resealternativ är ingen svår sak. Flesta har tillgång till dator och om inte kan man be någon yngre internetvana fixa till en resa. Men var ute i god tid – det lönar sig och vi seniorer behöver ju inte välja den dyraste restiden jul och nyår. Vi har ju oftast semester hela tiden…

Vi har gjort många resereportage på vår sajt och fler följer och har du några frågor så hör av er. Vi har fått många fina tips också från våra läsare.

Text Lars Foto: Cindy