SENASTE NYHETERNA


ICAS RABATTER KAN FÖRSVINNA FÖR SENIORER

Det är bland annat DO, diskrimineringsombudsmannen, som tittat på handelns pensionärsrabatter och riksdagen ska nu grunna på om rabatteringen för äldre vid bland annat Ica och Hemköp missgynnar andra konsumentgrupper.Vid Ica Kvantum i Gällivare ges pensionärer fem procents rabatt på inköp en dag i veckan. Ica betalar också bussbiljetten till och från butiken, skriver NK.

Toppen, tycker pensionärerna som normalt tvingas vända på slantarna.

Ska vara kvar
-  Vad har regeringen med det att göra? Straffbeskatta pensionärer kan man minsann och när vi får saker lite billigare då ska man dit och stoppa det. Nej, de ska hålla sin fingrar borta från det här, säger John Karlsson, nybliven pensionär som ännu inte utnyttjat pensionärsrabatten.

För något äldre Raina Nilsson, är den fem-procentiga rabatten en guldkant i tillvaron.

-  Det är jättebra. Jag handlar för ungefär 1.200 kronor i månaden och i dag sparade jag cirka tio kronor på rabatten plus busskostnaden på cirka 40. Det är mycket pengar för mig, säger hon.

Siv Billström är lika oförstående.

-  Rabatten betyder oerhört mycket. I dag handlade jag för 400 kronor och med min värk i rygg och leder orkar jag inte gå till affären. Då är det väldigt bra att man åker med buss, säger hon.

Yngres stöd
Ica:s yngre kunder har heller inget emot pensionärsrabatteringen.

-  Jag tycker det är relevant att äldre människor ska få både rabatt och skjuts till Ica. Yngre människor är ju friska, kan jobba och har råd med både resa och ork för inköp vilket inte är lika självklart för äldre och funktionshindrade. Skulle vi yngre tycka att vi är diskriminerade av det skälet att Ica ger pensionärsrabatt. Nej, nej, säger Maximilian Landgren.

Jättetråkigt
Stefan Ovrell, som förestår Ica Kvantum i Gällivare, tycker det är tråkigt att man kan tvingas upphöra med pensionärsrabatteringen.

-  Det är ju jättetråkigt. Vi har framförallt sett det som ett sätt att kunna erbjuda det lilla extra till kunderna och nu har det varit till pensionärer.